Skořici máme spojenou především s vůní jablkového závinu, a také tehdy, když chceme ochutit svařené víno nebo propůjčit koláčům a sušenkám, případně i třeba pečeným jablkům charakteristické a s ničím nezaměnitelné aroma. Jenomže toto koření nám může poskytnout víc než jenom svoji vůni. Existuje několik druhů stromů poskytujících skořici, ale až do čtrnáctého století se používala pouze kůra planého skořicovníku, který roste v jižní Číně. Vždyť se zde také skořice jako koření používala již před pěti tisíci lety.
Oproti tomuto druhu se jemná vůně cejlonské skořice prosazovala na trhu s kořením jen velmi zvolna. Dnes je Cejlon, chcete-li Srí Lanka, hlavním světovým producentem tohoto koření. Ti, kteří o ní vědí něco víc, si z ní udělali pravidelnou součást života nebo alespoň životosprávy.
Skořice jako lék
Téměř každý z lékařů, kteří pracují v „Centru pro lidskou výživu“, si při snídani nezapomene posypat skořicí svoji pravidelnou ranní ovesnou kaši a moc dobře ví, proč to dělá. Tito vědci se totiž podíleli na projektu, v jehož rámci pátrali mezi různými druhy koření po těch, které mohou příznivě ovlivňovat zdraví člověka.
Cukrovka
Nedávné studie na zvířatech prokázaly, že skořice ohromně zvyšuje schopnost udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. To je samozřejmě dobrá zpráva pro diabetiky, jejichž problém spočívá právě v neschopnosti vytvářet si dostatek vlastního inzulínu.
Tady by snad měla pomoci už jenom čtvrtina kávové lžičky skořice denně. Od tohoto jejího působení se pak odvíjí i prevence onemocnění věnčitých tepen a vysokého krevního tlaku.
Takže to jsme nezačali od Adama, ale přímo od srdce. Pokud půjdeme po lidské postavě odshora dolů, musíme se zastavit hned u našich vlasů. Například skořicový odvar, kterým si je můžeme promývat, jim dodává přitažlivou vůni a lesk. Když jsme si ošetřili vlasy, budeme dále pokračovat dolů krkem.
Takže to jsme nezačali od Adama, ale přímo od srdce. Pokud půjdeme po lidské postavě odshora dolů, musíme se zastavit hned u našich vlasů. Například skořicový odvar, kterým si je můžeme promývat, jim dodává přitažlivou vůni a lesk. Když jsme si ošetřili vlasy, budeme dále pokračovat dolů krkem.
Nachlazení
Při jarním nachlazení, ale i vleklém kašli nám zase pomůže skořicový čaj s medem a mlékem. Příčinou toho, že tak dobře uvolňuje krk, je především obsažený skořicový olej, vyráběný, jak jinak, než z kůry skořicovníku. Ten působí proti bakteriálně a brání vzniku a růstu plísní, podobně jako to dělají skořicové tinktury a silice. Takže krk jsme si už vyléčili a můžeme
z něj sklouznout do žaludku.
Trávicí potíže
Skořice je dobrým lékem právě na žaludeční potíže, protože reguluje trávení a podporuje pravidelný pohyb střev. U břišních potíží ještě zůstaneme, pomáhá totiž také při bolestivé menstruaci. Pokud pokročíme o kousek níž, dostaneme se až na stehna, která často trápí ženy.
Celulitida
Přestože za oknem je zatím zima, oděvní firmy už připravují své kolekce plavek, takže je vlastně vhodná chvíle s tím něco udělat. Můžete se pokusit zbavit se nevítané pomerančové kůry zahřívacím skořicovým zábalem.
Budete na něj potřebovat: větší množství bílého tučného jogurtu, pár kapek olivového oleje,
5 lžic skořice, fólii nebo rozstřižený větší mikrotenový sáček a teplou deku.
Jestliže si pro sebe vyhradíte volnou hodinku času, můžete začít třeba hned.
Jogurt smícháte se skořicí, zakápnete olejem a promícháte. Pokud máte možnost přidat
i mořské řasy, které kůži dodávají minerály, rozhodně neváhejte a směs o ně obohaťte.