Jistě si každý pamatuje, když byl člověk malý a naše babičky měly plné sklepy a špíze zavařovaček s oblíbenými ovocnými marmeládami. Výroba marmelád není jednoduchou záležitostí. Při jejich výrobě je potřeba držet se přesně postupu, aby se Vám marmeláda opravdu provedla. Co je pro jejich výrobu zapotřebí? To se dočtete v tomto článku.
Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem?
Marmeláda na rozdíl od džemu obsahuje více ovocné dužiny a připravuje se z ovocné kaše, která byla prolisována a poté se do ní přidává cukr. Marmelády se vyrábí zavařením, což je už dvě století stará metoda. Džem naopak obsahuje i celé nebo nakrájené kusy konkrétního ovoce a to bez přidání cukru.
Co budete potřebovat?
Při výrobě domácí marmelády je zapotřebí několik pomůcek a surovin, které jsou pro její výrobu nezbytné. Základ tvoří ovoce, cukr a zavařovací sklenice. Dále při výrobě využijete měchačku, dírkovanou sběračku pěny, klasickou naběračku, hrnec s velkým dnem.
Jaké ovoce použít na marmeládu?
Pro výrobu marmelád se doporučuje takové ovoce, které je bohaté na přírodní pektin. Díky pektinu totiž vznikne po rozvaření krásná rosolovitá konzistence. Nejvíce pektinu obsahuje ovoce jako rybíz nebo angrešt. Větší práce pak může být s jinými druhy ovoce, které nemají tolik přírodního tektinu (např. jahodová marmeláda, meruňková marmeláda, třešňová marmeláda atd.).
Jaká pravidla platí při zavařování?
Ovoce, které chcete zavařovat, zpracujte ihned po jeho natrhání. Pokud není možné okamžité zpracování, ovoce do té doby skladujte v chladu a temnu. Na výrobu marmelády vždy používejte výhradně zdravé a pevné ovoce. Některé kousky mohou být i přezrálé a měkké, ale dávejte si pozor na nahnilé nebo s plísní. Ty do marmelády jednoznačně nepatří.
Při samotné výrobě marmelády veškeré nádobí a pomůcky udržujte stále v čistotě. Pokud během výroby např. marmeládu ochutnáváte, vždy si lžičku nebo měchačku opláchněte. Přítomnost slin ve směsi způsobí rychlejší kazivost.
Zavařovací sklenice musí být před nalitím horké směsi dobře umyté a nahřáté, aby nepraskly. Poté, co máte směs hotovou a rozlejete ji do jednotlivých zavařovaček a zavaříte, uchovávejte je v chladnu a temnu. Před jejich konzumací je vždy zkontrolujte, zda nejsou znehodnocené.
Před uskladněním nezapomeňte hotové marmelády opatřit štítkem s datem výroby a názvem, abyste po nějaké době měly stále přehled. Pokud nějaká zavařovačka vykazuje známky otevření nebo změny jako bublinky, zakalení či plíseň, marmeládu zlikvidujte.
Tipy, jak úspěšně zavařovat
Při zavařování marmelád vždy přesně dodržujte množství uvedené v receptech, jen tak totiž dojdete ke správnému výsledku a nestane se Vám, že něčeho přidáte mnoho nebo naopak málo. Váha ovoce uvedená v různých receptech platí pro již vypeckované, očištěné a oloupané ovoce.
Marmelády a želé by se neměly vařit ve větším množství. Může totiž dojít k tomu, že se ovoce dostatečně neprovaří, nedosáhnete pak správné konzistence i barvy. Když marmeládu vyrábíte, zavařovací směs stále míchejte, aby se nepřipálila. Pokud Vám při vaření vznikne pěna na povrchu, odstraňte jí. Kdybyste jí tam nechali, zavařená marmeláda nebude vypadat lákavě a navíc by se mohla začít brzy kazit.
Mnoho lidí chce pro sebe i své děti kvalitní marmelády, ale nemají čas na to, aby si ji vyráběli sami. Pak se nabízí možnost pořídit si marmelády od firem, které je vyrábějí poctivě. U takových firem máte jistotu, že budou vyrobené marmelády kvalitnější než ty z hypermarketů, bez zbytečných chemických přísad a chutnější, protože jsou vyrobené z čerstvých a nejkvalitnějších surovin a podle tradičních ověřených receptů.