Při procházce podzimní krajinou je určitě nepřehlédnete. Osvícené odpoledním sluncem se červenají v kontrastu se zeleným a žlutým listím. Šípky jsou krásné, dobré a plné vitamínů. Byla by škoda nechat je jen tak na keři. Sbírejte je, sušte je a vařte z nich čaj.
Někdo říká, že je dobré šípky sbírat až přejdou prvním mrazíkem. Já je sbírám, jakmile dozrají. Když už jsou pěkně červené. Zrovna dnes jsem se dívala, že ještě pár dní a půjde to.
Co si vzít na šípky?
Trhání šípků je disciplína sama pro sebe. U mě se to neobejde bez krve, protože minimálně jednou se mi zabodne osten do prstu. To je ale hlavně tím, že všechno dělám trochu zbrkle. Takže se obrňte trpělivostí, oblékněte si staré oblečení (ideálně nějaké šusťákové, protože do klouzavé látky se šípky tak snadno nezabodnou), vezměte košíček a jděte na to.
Kde hledat šípky?
Rostou kolem polních cest nebo na začátku lesa. Taky u silnic, ale tam je raději netrhejte. Vybírejte si šípky zralé, červené, s tvrdou slupkou. Když už po nich přejde několikrát mráz, většinou měknou a to se pak nedají trhat.
Jak šípky sušit?
Můžete použít sušičku, ale jde to velmi dobře i bez ní. Navíc ušetříte za elektřinu. Stačí vyložit plechy na pečení, položit na ně pečící papír, nasypat šípky a rozprostřít je do jedné vrstvy. Odneste je na půdu nebo dejte třeba na kuchyňskou linku. Je důležité, aby šípky byly v suchu a chladu.
Jak skladovat šípky?
Nejlepší jsou tmavé uzavíratelné sklenice. Nebo látkové sáčky. Případně sáčky papírové. Šípky skladujte v suchu a tmě.
Jak si uvařit šípkový čaj?
Tak když už jste si šípky nasušili, ne že na ně v zimě zapomenete! Šípkový čaj je lahodný, plný vitamínů. Osvěží vás i zahřeje. Můžete ho pít jen tak nebo oslazený medem. A tady je recept na šípkový čaj.
- Aby byl šípkový čaj silný a plný vitamínů, nechte nadrcené šípky přes noc namočené ve vodě (nejlépe po dobu 24 hodin). Výluh poté zahřejte asi na teplotu kolem 80°C, přeceďte přes plátno nebo sítko a podávejte. Výhodou této pracnější metody přípravy šípkového čaje je, že v něm zůstane větší množství vitamínů.
- Rychlý šípkový čaj připravíte i bez předchozího louhování. Do hrnce dejte vařit vodu a až začne vřít, vsypte šípky (na jeden litr použijte asi hrnek šípků). Povařte asi půl hodiny a poté sceďte. Množství a dobu varu podřiďte tomu, jak silný čaj chcete mít.